KARATE KLUB Slovenj Gradec

Učimo pot bojevnika v stilu shotokan karate tigra že od 1968.

Karate klub Slovenj Gradec (KKSG) je bil ustanovljen leta 1968 na pobudo mojstra karateja Ervina Pečnika, doktorja medicine, ki je postal tudi prvi predsednik kluba. Ustanovni člani Dr. Ervin Pečnik, Ivo Karner, Ivan Hribar, Ivo Barl in Silva Mernik so bili takrat stari od 19 do 30 let. Ob ustanovitvi je klub štel 10 do 15 članov. Prvi treningi karateja so se odvijali v večnamenskem prostoru v Starem Trgu. Z leti pa je število članov drastično naraščalo, zato se je vadba izvajala tudi v telovadnicah Prve OŠ Slovenj Gradec, Ekonomske srednje šole in OŠ Šmartno ter športni dvorani Slovenj Gradec. Treninge so obiskovali člani več generacij. Na vsaki lokaciji so skupine štele 30 in več vadečih.

Leta 1972 je predsedovanje in vodenje treningov prevzel Ivo Karner. Po letu 1980 se je v vodenje treningov začel vključevati Samo Gross, ki je od leta 1984 tudi glavni trener. Samo Gross je bil v klubu prvi, ki je pridobil naziv mojster karateja - 1.dan. Do danes pa je ta naziv prejelo še več tekmovalcev: Nil Gradišnik, Luka Kac, Sana Čoderl, Bogdan Dobnik, Matic Tovšak, Vlado Kun, Jaka Homan, Kevin Gros.

Leta 1990 je predsedovanje kluba prevzel Samo Gross. Člani kluba se redno udeležujejo tekmovanj na nivoju republike Slovenije in v tujini ter strokovnih seminarjev v republikah bivše Jugoslavije in v tujini. Karate klub Slovenj Gradec je član WKF Slovenija (Svetovna karate federacija), SKI Slovenija (Shotokan karate internacional), ITKF Slovenija (Internacionalna tradicionalna karate federacija), od leta 2005 pa tudi JKA Slovenija JKA (Japonska karate organizacija). Na nivoju zveze KKSG tekmuje na pokalnih in državnih prvenstvih, ima tudi redne člane reprezentance Slovenije (v začetnem obdobju Luka Kac, Tomislav Dražić, Maja Tretjak, v zadnjem obdobju pa Samo Gross in Kevin Gros).

Najbolj uspešni člani v zgodovini kluba:
- Luka Kac (državni prvak 1 x Karate zveza Slovenije, 7 x JKA Slovenije)
- Nil Gradišnik (Ski Slovenije )
- Pavli Kac (Karate zveza Slovenije)
- Tomislav Dražić (1x JKA Slovenije )
- Sana Čoderl (SKI Slovenije, ITKF Slovenije )
- Kevin Gros (3x kadet in mladinc ter član JKA Slovenije )
- Samo Gross (2 x JKA Slovenije )

Člani karate kluba so zastopali barve Slovenije na velikih mednarodnih tekmovanjih:
Sana Čoderl: EP ITKF Skopje - 5. mesto
Samo Gross: EP JKA Pozdan Poljska (1998) – 2. mesto; Evropski pokal v Portu (1996) - 2. mesto v borbah, 1998 12. mesto

Leta 2016 se je v delo glavne trenerja Sama Grossa priključil Kevin Gros, s katerim se je v KKSG pričela tudi rekreativna vadba za starejše.